EFA, står för Essential Fatty Acids, d.v.s. essentiella fettsyror, det är omega-3 fettsyran alfa-linolensyra och omega-6 fettsyran linolsyra. Livsmedelsverket rekommenderar 1 E% omega 3 i kosten och 5 energiprocent fleromättade fettsyror, d.v.s. omega 6 och omega 3 fettsyror. Det innebär att förhållandet omega 3 till omega 6 bör vara 1:4. Två av våra vanligaste och bästa matoljor är olivolja och rapsolja, de är dock inte helt perfekta, eftersom olivolja har för mycket omega 6 till omega 3 och rapsolja tvärtom. Efter att gjort en kalkyl, kom jag fram till följande blandningsförhållande mellan dem:1 del rapsolja till 4 delar olivolja, vilket ger förhållandet 1:4 på omega 3 till omega 6.
Här är en analys för blandningen, enligt livsmedelsverkets analyser för olivolja resp. rapsolja.
80g OLIVOLJA + 20g RAPSOLJA (=100g)
Summa mättade fettsyror g 12,9 Fettsyra 4:0 - 10:0 g 0,0 Fettsyra 12:0 g 0,0 Fettsyra 14:0 g 0,0 Fettsyra 16:0 g 9,6 Fettsyra 18:0 g 2,4 Fettsyra 20:0 g 0,5 Summa enkelomättade fettsyror g 69,4 Fettsyra 16:1 g 0,8 Fettsyra 18:1 g 67,7 Summa fleromättade fettsyror g 13,3 Summa n-6 fettsyror g ea Fettsyra 18:2 g 10,6 Fettsyra 20:4 g 0,0 Summa n-3 fettsyror g ea Fettsyra 18:3 g 2,6 Summa långa n-3 fettsyror g e.a. EPA (Fettsyra 20:5) g 0,0 DPA (Fettsyra 22:5) g 0,0 DHA (Fettsyra 22:6) g 0,0 Summa transfettsyror g 0,0
e.a. = ej analyserat.Fettsyra 18:2 = linolsyra (omega 6)
Fettsyra 18:3 = alfa linolensyra (omega 3)
Tillbaka till startsidan