EFA BALANSERAD OLJA





EFA, står för Essential Fatty Acids, d.v.s. essentiella fettsyror, det är omega-3 fettsyran alfa-linolensyra och omega-6 fettsyran linolsyra. Livsmedelsverket rekommenderar 1 E% omega 3 i kosten och 5 energiprocent fleromättade fettsyror, d.v.s. omega 6 och omega 3 fettsyror. Det innebär att förhållandet omega 3 till omega 6 bör vara 1:4. Två av våra vanligaste och bästa matoljor är olivolja och rapsolja, de är dock inte helt perfekta, eftersom olivolja har för mycket omega 6 till omega 3 och rapsolja tvärtom. Efter att gjort en kalkyl, kom jag fram till följande blandningsförhållande mellan dem:

1 del rapsolja till 4 delar olivolja, vilket ger förhållandet 1:4 på omega 3 till omega 6.

Här är en analys för blandningen, enligt livsmedelsverkets analyser för olivolja resp. rapsolja.


80g OLIVOLJA + 20g RAPSOLJA (=100g)

Summa mättade fettsyrorg12,9
Fettsyra 4:0 - 10:0g0,0
Fettsyra 12:0g0,0
Fettsyra 14:0g0,0
Fettsyra 16:0g9,6
Fettsyra 18:0g2,4
Fettsyra 20:0g0,5
Summa enkelomättade fettsyrorg69,4
Fettsyra 16:1g0,8
Fettsyra 18:1g67,7
Summa fleromättade fettsyrorg13,3
Summa n-6 fettsyrorgea
Fettsyra 18:2g10,6
Fettsyra 20:4g0,0
Summa n-3 fettsyrorgea
Fettsyra 18:3g2,6
Summa långa n-3 fettsyrorge.a.
EPA (Fettsyra 20:5)g0,0
DPA (Fettsyra 22:5)g0,0
DHA (Fettsyra 22:6)g0,0
Summa transfettsyrorg0,0



e.a. = ej analyserat.

Fettsyra 18:2 = linolsyra (omega 6)
Fettsyra 18:3 = alfa linolensyra (omega 3)




Tillbaka till startsidan