Falafel-Palt
20 stycken
Falafel är en slags friterade ”köttbullar” av bl.a. kikärter, ägg och Cous Cous. På 80 talet fick man riktigt fin Falafel, som var fast i konsistensen, numera är det vanligt att man blir serverad
friterad sörja, för att uttrycka det milt. Palt är en Norrländsk specialitet också ”köttbullar”, men dessa görs på fullkornskornmjöl och potatis. Dessutom kokas de, inte friteras. Jag satt på
sensommaren 2014 och funderade på vad jag skulle bjuda på 2015. Kom då att tänka på dessa produkter och gjorde två försök att kombinera dem, till en produkt. Det gick vägen och här är receptet på
Falafel Palt.
INGREDIENSER:
2dl kokta kikärter-liten burk, typ 3 pack.
2ägg
1½ dl Bishops Finger 3,5%
3krm Chilipeppar
3tsk Spiskummin (malen)
½tsk Havssalt
½ gul lök
3 Vitlöksklyftor
7½ dl Kornmjöl (fullkorn)
Recept: 4 portioner – 45 minuter.
1. Mosa kikärterna i ale, med en potatisstöt.
2. Blanda i övriga ingredienser, utom kornmjölet.
3. Rör i kornmjöl, lite i taget, tills du får en fast deg.
4. Forma 20 palter (köttbullar i storlek och form).
5. Koka upp saltat vatten (1 tsk/liter vatten).
6. Lägg i palterna och låt koka tills de flyter upp, rör under tiden.
7. Koka ytterligare 5 minuter.
8. Lyft ur palterna med hålslev.
9. Servera som här med potatis och sallad.
|