Frästa kidneybönor med jordärtskocka och champinjoner.
Fyra stora portioner.





Till detta år (2016) har jag tagit fram 4st klimatsmarta middagar. Inspiration har jag hämtat från Roland Perssons bok ”Bönor, linser och rara små ärter.” Jag har dock inte kopierat rakt av, utan anpassat recepten efter mina idéer om en hälsosam Nordisk kost.

Första receptet:

4 portioner
280g potatis (skalad eller oskalad beroende på skick).
80g kokta kidneybönor (torrvikt, gärna svenskodlade).
300g kyckling innerfilé.
66cl Gotländsk Best Bitter.
8dl vatten.
500g jordärtskockor alternativt svartrot (oskalad vikt).
8 schalottenlökar.
4 vitlöksklyftor.
300g skogschampinjoner.
50g bladpersilja (fryst går bra).
30g smör.
30g rapsolja.
Salt och peppar.

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Blötlägg bönorna 10h koka i ale, salt och vatten tills bönornas skal krullar sig när du blåser på dem. Se till att koka bönorna färdigt annars kan du bli dålig.

2. Koka potatisen utan salt i 15-20 min. Koka kycklingen med saltat vatten 15 min.

3. Under tiden skalar och skär du jordärtskockorna i kubikcentimeter stora bitar.

4. Hacka löken och vitlöken fint. Skär champinjonerna i skivor.

5. Hacka persiljan.

6. Stek jordärtskockan i en traktörpanna, sätt till löken och vitlöken och sist champinjonerna.

7. Smaka av med salt och svartpeppar.

8. Vänd ner bönorna och persiljan.

9. Servera med kycklingen och potatisen, samt ett glas ayran gjord på hälften lättfil, hälften färsk vatten.



FRÄSTA KIDNEYBÖNOR
Per portion exkl. ayran.
ENERGIGIVARE

Energi 2494 kJ
Energi 596 kcal
Protein 31,5g (21,1E%)
C.S. e.a.
BCAA e.a.
EAA e.a.
Fett 14,5g (21,9E%)
SFA 4,5g (6,8E%)
MUFA e.a. (e.a.)
PUFA 2,3g (3,5E%)
n-3 0,78g (1,17E%)
Kolesterol e.a.
Kolhydrat 75,6g (50,8E%)
Fiber 17,3g (6,9g/MJ)

VITAMINER

A RE (17%)
D µg (14%)
E mg (184%)
Tiamin mg (204%)
Riboflavin mg (122%)
Niacin NE (153%)
B6 mg (154%)
Folat µg (68%)
B12 µg (68%)
C mg (77%)

MINERALER

Kalium mg (115%)
Kalcium mg (93%)
Fosfor mg (262%)
Magnesium mg (203%)
Järn mg (112%)
Zink mg (106%)
Koppar mg (245%)
Jod µg (43%)
Selén µg (54%)


PRIS

e.a. kr/portion = e.a. kr/MJ