Håkans bruna bönor med grillad kyckling.
12 portioner.





Bruna bönor är en gammal Svensk nationalrätt. Just detta recept hitta jag på förpackningen till de torkade bruna bönorna. Det var Håkan Johansson en bönodlare i Kolstad – Öland som skrivit receptet. Tyvärr har de numera tagit bort receptet från GoGreens förpackning. Jag har gjort receptet för 12 portioner, då jag tänkte att ni kunde hålla ett kalas, det blir inget dyrt kalas alla ingredienser kostade mig 210 kr.

Ingredienser 12 portioner:
500g torkade bruna bönor.
1 ½ gullök, hackad.
90g smör.
¾dl rapsolja.
1,4l vatten.
20cl Session Pale Ale.
3dl mörk sirap.
1 ¼dl vitvinsvinäger.
3msk grovhackad ingefära.
3krm chiliflakes.
1 ½ tsk havssalt.
¾ tsk malen vitpeppar.
4kg potatis.
900g kyckling filé.
900g riven morot.
300g fänkål, tärnad.


Recept:
1. Blötlägg bönorna i rikligt (2liter) med osaltat vatten.
2. Skölj och sila av vattnet.
3. Fräs löken i smöret och rapsoljan.
4. Koka bönor och lökfräs, med matfettet, i 1,4l osaltat vatten och
ölet, i ca 90 minuter eller tills du fått en lite grötaktig blandning.
5. Tillsätt Sirap, vinäger, ingefära, chili, salt och vitpeppar.
6. Låt koka ihop i ytterligare ca 30 minuter, under omrörning.
7. Koka potatisen, grilla kycklingen, riv moroten och tärna fänkålen.
8. Servera.