prod recept naring kontakt

Välkommen till Y.T.S.NUTRITION!

*NEWS - LÖRDAG 12:e JUNI - 2021.

Jag har varit i stort sett vegetarian hela mitt vuxna liv, med några korta avbrott, där jag kompleterat med sill.

Tänkte komma med några små tips, som jag läst mig till dels på Statens Livsmedels Verks hemsida, dels i Högskolans litteratur.

Om man äter gröt, mackor eller müsli till frukost, så ökar järn upptaget om man äter en c-vitaminrik frukt och/eller grönsak, typ körsbärstomat, röd paprika, äpple alt apelsin till.
Fullkornsprodukter innehåller betydligt mer, magnesium, järn och zink än produkter med siktat mjöl, d.v.s. vitt mjöl. Även surdegs bröd är ett tips, eftersom surdeg aktiverar enzymet fytas, som bryter ner fytinsyran som finns naturligt i spannmål, fytinsyra binder till järn och zink. När det gäller fullkornsprodukter och fibrer, så får man ofta ett lagom intag, om man väljer produkter med 55% fullkorn.

Ha lite solrosfrö och pumpa frö i gröt alt müsli typ 10 till 15g vardera. detta ger E-vitamin och Omega-6 fettsyran linolsyra.

För ett tag sen var det en vegan på ett forum, som träna. På frågan om han åt baljväxter, svarade han - inte så mycket som folk ofta tror. Eftersom jag inte tränar så mycket längre, så har jag också skurit ner på baljväxterna. Dock har jag kvar lite mjölk produkter. Mina erfarenheter av baljväxter är att för tung träning 4 dgr per vecka - 75g torrvikt om dagen kokas, till detta kokas 150g torrvikt pasta, havre ris, eller dyligt. För lättare träning 55g totalt, ärter, bönor, linser.

En sak som kan vara intressant att veta är att veganer, som inte äter baljväxter kan få i sig för lite av den livsnödvändiga aminosyran lysin, i extrema lägen inträder en bristsjukdom, detta tillstånd har till och med en diagnos. å andra sidan har baljväxtallergiska ökat, speciellt mot kikärter och linser.

Ni har kanske hört talas om Beta karoten? Kroppen kan syntetisera A-vitamin ur detta pro-vitamin, som finns i morot. - En morot om dagen kan vara lagom. Upplysningsvis talar man om Retinolekvivalenter. En Retinolekvivalent är den sammanlagda retinolverkan av A vitamin + Provitamin A som motsvarar 1mcg Retinol.


/NEWS







Y.T.S.NUTRITION är ett projekt för tillämpad nutrition för styrka & hälsa som startades av mig på 80 talet och var redan då inriktat på vegetarisk kost för aktiva män och kvinnor.

Eftersom jag är utbildad i kostvetenskap, samt tränat en del styrka och kondition vet jag och har sett vikten av en väl sammansatt kost, för att orka prestera.

(115kg bänk, 140 kg knäböj, 157,5kg marklyft, kronlyft 136kg en hand, två halv marathon pers. 1:47, ett marathon 4:00, 30 mil cykel på 10h, 250 mil cykelträning på 6 veckor, 6 mil vandring på ca 10h effektiv tid, totalt ett dygn)

Som jag ser det så är det inte brist på tillskott som resulterar i ohälsa, utan att kosten inte täcker upp hela näringsbehovet. Man kan ju försöka täcka upp en bristfällig kosts brister med tillskott, men det är min förvissning att det är bättre att börja med en god kosthållning.






En väl sammansatt kost ger dig:

*Högvärdigt protein.
*Kvalitativa fetter, med lämplig balans mellan Omega 3, 6, 7 och 9.
*Högkvalitiva kolhydrater, med lågt glykemiskt index.
*Lämplig balans mellan vatten och vattenolösliga fibrer.
*En komplett och hög halt vitaminer och mineraler.
*Samt naturliga tillväxt & hälsofrämjande ämnen.









Några livsmedel som har varit av stort värde för mig, som jag till en början ställde mig skeptisk till.




1. Fet fisk, såsom sill, makrill, sardiner och lax, ger högvärdigt protein, Omega 3, D-vitamin, jod och selén.

2. Rågsurdegsbröd med hela rågkärnor, har lågt G.I. och håller höga nivåer på kalium, magnesium, järn, zink och B-vitaminer.

3. Morot - Enligt sägnen så var moroten från början vit, men förädlades av någon anledning till orange, i.a.f. vet man att det oranga färgämnet består av Beta-karoten, som mest är känt som en anti-oxidant, men egentligen borde vara mer känt som provitamin A, Kroppen kan nämligen framställa A-vitamin ur Beta karoten.

4. Bönor, ärter och linser, s.k. baljväxter verkar synergistiskt med sädesslagens (t.e.x. vete, korn, råg & havre) proteiner och förstärker därmed proteinkvalitén hos dem, dessutom innehåller de folat (folsyra), vilket är ett viktigt vitamin för proteinsyntesen. Förutom detta har fibrerna i bönor en god inverkan på blodsockerregleringen.













Att Baljväxter är det som kan komma att lösa vårt behov av protein, när vi inom morgondagen, inte längre kan få fram tillräckligt med kött insåg redan Frances Moore Lappé med boken "recept för en fattig planet" från 1972. I denna bok togs problem med köttproduktion upp, men även en lösning gavs, nämligen proteinkomplementering av vegetabiliers proteiner. Frances visade hur man kunde kompletera kosten, med baljväxter, d.v.s. bönor, ärter och linser, för att få tillräckligt av den livsnödvändiga aminosyran lysin.

En annan stor fördel med baljväxter i jämförelse med sovel är priset. 1,2kg torkade kidneybönor innehåller lika mycket protein och kolhydrat som 1 kg biffkött och 3,6 kg potatis, till en bråkdel av deras pris - d.v.s. ca 38kr.

Därmed inte sagt att vi behöver gå över helt till bönor, ärter och linser. Man kan äta lite mindre kött ca 500g per vecka och fylla upp resten av önskat protein med t.ex. 280g färdigkokta bönor, samtidigt förbättrar du hälsan, miljön, samt spar pengar.

Go Green, Lantmännens varumärke för grön mat, har nu lanserat svenskodlade vita bönor, kidneybönor, samt svarta bönor, sen lång tid har även gula ärter & bruna bönor odlats i Sverige.

T.o.m. Magnus Samuelsson (har en titel som världens starkaste man) har en egen signaturserie med färdigberedda kvalitets bönor.







Nu har jag lagt ut kompletta recept till veckans sju middagar m.m. i den nya veckomatsedeln ur Askil Sturessons "lilla God mat - tajt budget.". Vill du investera i denna kokbok med ytterligare recept så kan du beställa denna kokbok i laserprintat utförande med omslag i grafitfärgad kartong och transparent polymer skikt, samt inbunden i vit polymerbindning beställ här. Något speciellt som jag vill nämna är mitt proffstips på ett lyckat rågbröd med rågsikt och finmalt rågmjöl, först publicerad i detta kompendium. Det här är en kokbok, utan bilder, men bilderna finns på hemsidan, likadant med näringsdeklarationerna. Vad du bl.a. får är ett nytt brödrecept, men även aneckdoter gällande matlagning från mitt matfriska liv. Tanken med detta är att ha lika mycket recepter som i den tidigare "God mat - tajt budget", till ett pris de flesta har råd med 24 sid. - 32 kr. porto tillkommer.




Torbjörn Sandvall


Denna site startades upp 2012 09 14.

LÄNKA GÄRNA TILL DENNA SITE:

www.ytsnutrition.se




Webmaster - Torbjörn Sandwall

Sidan ses bäst i upplösning fr.o.m. 1024 x 768

e-post info@ytsnutrition.se