Koldioxidekvivalenter




Det här var nog något jag hörde på radion. Av alla ton koldioxid ekvivalenter (ton CO2e) vi släpper ut i Sverige, så står livsmedels sektorn för 25%.

Ibland får man info snabbt! När jag läst om kg CO2e för torkade baljväxter, så fick jag en tanke, att eftersom baljväxter och sädesslag innehåller ungefär lika mycket energi per hekto så kanske de också har ungefär lika kg CO2 e per kg. För att komma till saken, jag var sugen på knäckebröd och köpte ett 2 hg paket, Det visade sig att paketet, hade 0,11 kg CO2 e. Gångra med 5 för att få ett värde för 1 kg knäckebröd 5 * 0,11 = 0,55 kg CO2e

Ni som läst Hanna Olvenmarks bok, "portionen under 10:an", kanske uppmärksamma att ett kg nötkött bidrog med 27 kg CO2 e, emedan ett kg torkade baljväxter, bidrar med endast 0,5 kg CO2 e

Jag börja lägga upp info om koldioxidekvivalenter på indexsidan för ett tag sen under *NEWS. Tanken med NEWS är ju att det just skall vara news i.a.f. på denna hemsida. Så en del av denna info kan ni i efterhand hitta här.

Vad är växthusgaser? Gaser som bidrar till den globala uppvärmningen, bl.a. koldioxid och metangas. När jag sökte på Wikipedia kunde jag läsa mig till att ett kg metangas är lika potent, som 28 kg koldioxid, det bidrar således med 28kg CO2e.


M.v.h. Torbjörn S.


Tillbaka till startsidan