LAMMGRYTA MED BÖNOR
INGREDIENSER
fyra portioner
150g färdigkokta kidney bönor
300g lammbog
4hg färska tomater
4st (ca 2hg) morötter
3st (ca 3hg) potatisar
2st (ca 2hg) palsternackor
+1,2l vatten
2st champinjoner
3/4 dl balsamvinäger
4msk olivolja
3st lagerblad
2st vitlöksklyftor
1st gul lök
2krm peppar
1 tärning grönsaksbuljong
1/2msk rosmarin
ca 4msk vetemjöl
1. Ta fram bönorna i god tid, om du kokat själv och fryst in,
har du köpt färdigkokta bönor, väger du upp 150g, och sköljer av.
Bönor som blir över kan du spara i kylen, i upp till 2 dygn
2. Skär upp lammbogen i grytbitar (2,5cm's kuber). Fräs i olivolja 4msk,
tills bitarna fått fin färg. Lägg dem i en +4l gryta, med 1,2l vatten.
Låt puttra under lock i ca 30 minuter eller tills de är möra. Skumma av en eller två gånger.
3. Tärna grönsakerna, och löken, skiva vitlök och svamp, samt lägg i grytan. Tillsätt
även grönsaksbuljongen, kryddorna och balsamvinägern. Låt det koka upp och låt sjuda ca 20 minuter.
Volymen skall vara ca 3l.
4. Red av med 4 msk vetemjöl i 3 dl vatten.
5. Serveras med ett grovt bröd.