Torbjörns mjölksyrade linssalsa
2kg.

Linssalsan är ämnad som smörgåspålägg och det går faktiskt att skapa en fullvärdig måltid med den, några skivor fullkornsbröd och ett glas av den syrliga yoghurtdrycken Ayran, för under 10:an. Pålägget kostar ca 25 kr/kg, jämför det med keso för mer än det dubbla.
Lite om vissa av ingredienserna. Morot innehåller Beta-karoten ett provitamin. Solrosfrö innehåller E-vitamin, samt omega 6. Krossade linfrön, bidrar med omega 3. Linser innehåller mycket protein, samt lysin (en essentiell aminosyra) som höjer proteinkvalitén på brödet. Ölet är mest för smakens skull, men även för att fylla på med vätska.
Lite om krossade linfrön:
Dessa innehåller mindre mängder blåsyra, men i så små mängder att man inte blir dålig av dem. Du kanske ändå oroar dig? Då kan jag berätta att mjölksyrningen bryter ner blåsyran, till helt ofarliga produkter. Detta läste jag angående Afrikanernas Kassava, som är en rot som innehåller försvarliga mängder blåsyra, men som i övrigt är en nyttoväxt, då den används som baslivsmedel i Afrika. Afrikanerna mjölksyrar den, och kan därmed äta den. Källa: ”Syra själv” av Karin Bojs.


Ingredienser:
500g tomater.
250 torkade gröna linser.
380g morot.
180g solroskärnor.
165g gul lök.
30g linfrökross.
2 tsk salvia.
2 krm svartpeppar.
30g havssalt.


Recept:
1. Blötlägg linserna i ca 7h.
2. Decinfisera i ugn 75˚ 1 st 8l rostfribunke, 1st matlagningsgaffel i plast, 1st dito slev, kockkniv, 2st 1l Franska konservburkar.
3. Koka linserna ca 7 minuter i rikligt med osaltat vatten.
4. Sila av vattnet och kyl bönorna i kastrullen nedsänkt i kallvatten i diskhon 3x5 min rör var femte minut.
5. Blötlägg en stor gul lök.
6. Väg upp 450g oskalad morot och skala den.
7. Skala löken och hacka den.
8. Riv moroten grovt i matberedare. Lägg i 8l’s skålen. Lägg även i löken.
9. Tvätta tomaterna och kör till en slät massa i matberedaren. Blanda ner i den rostfriabunken tillsammans med 30g havssalt. (Obs det måste vara såpass mycket salt, annars kan linssalsan jäsa fel. Saltet håller nämligen ovälkomna bakterier på avstånd.)
10. Blanda ner solroskärnor, linfrökross, salvia och svartpeppar, samt linserna och ölen.
11. Sleva upp på konservburkarna och avsluta med att pressa ner massan mot burkbottnarna, så att massan hamnar under vätska. Förslut och ställ på diskbänken under två dygn i normal rumstemperatur. Sätt sedan i kyl, helst 14-18 grader. Låt stå 2 veckor, sedan kan du börja använda den till smörgåspålägg.