HÖJ PROTEINHALT & KVALITÉ MED BALJVÄXTER.Den moderna kosten med allt mer spannmål, såsom bröd, ris, müsli, gröt & pasta innehåller allt mindre av den essentiella aminosyran lysin. Eftersom denna tillsammans med metionin + cystein avgör proteinkvalitén, så blir proteinkvalitén delvis lidande. Vad kan man då göra åt det? Visst kan man försöka få tag på ett lysinpreparat, men det finns en enklare väg! Det är nämligen så att bönor, ärter och linser, har ett rejält överskott på lysin i förhållande till metionin + cystein, man kan därmed supplementera med dessa. Efter att testat lite olika kombinationer mellan spannmål och baljväxter (ärter, bönor & linser) har jag funnit att man kan ersätta 1/3 del av spannmålet med en baljväxt. När det gäller sojabönor & sojamjöl, räcker det dock med 1/5 del, eftersom dessa innehåller ca 50% mer protein per hekto än övriga baljväxter. Hur mycket gör detta för proteinhalt och proteinkvalité? Jag kommer att ta ett exempel från Ove Rytter & Yvonne Rosell’s bok ”Mat för idrott”. Exemplet är från en veckomatsedel om 3000kcal/dag.MÅNDAG: Frukost: fläderbärsgröt.
2 äpplen
1 gul lök
1 djupfryst kyckling
200g torsk
150g banan
Rekommendationen för lysinhalt är 47 mg/g protein och för metionin + cystein är den 23 mg/g. Den av aminosyrorna det finns minst av i förhållande till rekommendationen, avgör proteinkvalitén. Här är det lysin som avgör kvalitén, Chemical Score (C.S.) är därför 132 för dagen totalt.
Som du ser har dagen ett underskott på lysin på 17% enheter relativt metionin + cystein (149%). Låt oss
se vad en komplementering med baljväxter kan åstadkomma!
Frukost: byt 1/3 del av havregrynen mot gula ärtor:
=> + 2,8g protein, + 340mg lysin , -57mg (metionin + cystein)
=> + 5,7g protein, + 715mg lysin , + 23mg (metionin + cystein)
Slutsats: Proteinkvalitén höjdes från C.S. 132 till 139 och proteinhalten från 143,1g till 151,6g. Dagens totala intag av lysin höjdes med 11,9% från 8875mg till 9930mg.
Energiintaget under dagen, var ganska oförändrat (-40 kcal), eftersom spannmål och baljväxter har ungefär samma energiinnehåll.
Brist på lysin relativt metionin + cystein, enligt egen forskning baserad på Livsmedelverkets ”livsmedelstabell aminosyror”. -1996. Komplementeringsnivåer av baljväxter, enligt egen forskning baserad på Livsmedelverkets ”livsmedelstabell aminosyror” - 1996. Matsedel från Ove Rytters & Yvonne Rossels kokbok ”Mat för idrott” – 2001.
Rekommenderad halt lysin och metionin + cystein. ”Näringslära för högskolan, femte upplagan” – 2006.
|