ENERGIPROCENT OMEGA 3 I VEGETABILIER
Omega 3 halten i olika livsmedel kan mätas i energiprocent (E%). E% är den procentuella delen av energin som kommer från en
energigivare, i detta fall omega 3 fettsyror. Livsmedelsverket rekommenderar att 1,0 E% utgörs av omega 3.
Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå.
| GRÖNSAKER |
|
blomkål 2,33E% | broccoli 2,16 E% | bruna bönor 1,82 E% |
brysselkål 3,52 E% | grönkål 3,86 E% | gurka 1,46 E% |
huvudsallat 4,00 E% | lök 0,30 E% | majs fryst 0,08 E% |
oliver gröna 0,53 E% | paprika grön 1,06 E% | purjolök 0,64 E% |
kinakål 1,56 E% | sparris 0,39 E% | vitkål 0,80 E% |
| | | | |
ROTFRUKTER | |
kålrot 0,91 E% | morot 0,46E% | palsternacka 0,51 E% |
rotselleri 0,93 E% | rädisor 2,38 E% | rättika 2,53 E% |
rödbetta 0,22 E% | | | | | |
| POTATIS 0,37E% |
|
|
|
|
| FRUKT |
|
ananas 1,60 E% | apelsin 0,20 E% | banan 0,38 E% |
citron 0,99 E% | grapefrukt 0,30 E% | hallon 5,80 E% |
jordgubbar 0,97 E% | körsbär 0,28 E% | mango 0,54 E% |
papaya 0,45 E% | plommon 0,21 E% | päron 0,19 E% |
russin 0,12 E% | vinbär röda 0,63 E% | vinbär svarta 2,86 E% |
äpple m skal 0,17 E% |
|
|
|
|
|
| NÖTTER & FRÖN |
|
cashew 0,28 E% | hasselnöt 0,19 E% | kastanjer 0,34 E% |
pistachnöt 0,37 E% | sesamfrö m skal 0,62 E% | solrosfrö 0,08 E% |
mandel 0,06 E% | valnöt 9,47 E% |
|
|
|
|
| SÄDESSLAG |
|
bovete 0,22 E% | grahamsmjöl 0,29 E% | havregryn 0,27 E% |
hirs 0,24 E% | korngryn 0,28 E% | majsmjöl 0,08 E% |
rågflingor 0,27 E% | sojamjöl 2,90 E% | råris 0,08 E% |
PROCENT AV FETTET I VEGETABILIER SOM UTGÖRS AV OMEGA 3
Omega-3 halten i olika livsmedel kan också mätas i procent av totalfettmängd. Man kan tolka Livsmedelsverkets rekommendationer, som att fettet vi äter, bör innehålla mellan 2,5% och
4,0 % omega-3. Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå. OBS. Dessa värden skall inte användas för att selektivt, välja ut livsmedel
med perfekt andel omega-3, det är istället, helheten under dagen, som skall vara det avgörande.
| GRÖNSAKER |
|
blomkål 40,1% | broccoli 28,9% | bruna bönor 47,6% |
brysselkål 56,3% | grönkål 48,5% | gurka 26,3% |
huvudsallat 40,4% | lök 6,7% | majs fryst 2,1% |
oliver gröna 0,7% | paprika grön 20,7% | purjolök 14,0% |
kinakål 41,3% | sparris 5,5 E% | vitkål 50,6% |
| | | | |
ROTFRUKTER | |
kålrot 37,0% | morot 9,4% | palsternacka 6,0% |
rotselleri 6,6% | rädisor 41,1% | rättika 45,5% |
rödbetta 10,3% | | | | | |
| POTATIS 40,0% |
|
|
|
|
| FRUKT |
|
ananas 27,4% | apelsin 11,1% | banan 10,5% |
citron 18,7% | grapefrukt 9,8% | hallon 37,7% |
jordgubbar 22,8% | körsbär 22,3% | mango 17,0% |
papaya 22,3% | plommon 9,9% | päron 14,5% |
russin 10,2% | vinbär röda 20,0% | vinbär svarta 19,4% |
äpple m skal 10,2% |
|
|
|
|
|
| NÖTTER & FRÖN |
|
cashew 0,4% | hasselnöt 0,2% | kastanjer 4,2% |
pistachnöt 0,5% | sesamfrö m skal 0,8% | solrosfrö 0,1% |
mandel 0,8% | valnöt 11,6% |
|
|
|
|
| SÄDESSLAG |
|
bovete 5,7% | grahamsmjöl 5,7% | havregryn 1,6% |
hirs 3,7% | korngryn 4,7% | majsmjöl 3,2% |
rågflingor 8,2% | sojamjöl 7,4% | råris 1,1% |
HUR OMEGA-3 FÖRHÅLLER SIG TILL OMEGA-6 I VEGETABILIER
Omega 3:6 kvoten i olika livsmedel skiljer sig åt. Man kan tolka Livsmedelsverkets rekommendendationer, som att det bör gå mellan 4 och 9 delar omega-6 till varje del omega-3.
Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå. Observera att för vissa vegetabilier är innehållet av
omega-3 högre än omega-6, du får då en kvot med 1 till ett tal mindre än 1. T.ex. Brysselkål 1:0,29. Det innebär att den innehåller 1/0,29=3,45
x mer omega-3 än omega-6. OBS. Dessa värden skall inte användas för att selektivt, välja ut livsmedel med perfekt kvot, det är istället, helheten
under dagen som skall vara det avgörande. Så en lämplig balans mellan omega-3 rika och omega-6 rika livsmedel, kan i slutändan, ge en bra balans.
| GRÖNSAKER |
|
blomkål 1:0,5 | broccoli 1:0,43 | bruna bönor 1:0,56 |
brysselkål 1:0,29 | grönkål 1:0,37 | gurka 1:1 |
huvudsallat 1:0,83 | lök 1:4 | majs fryst 1:31 |
oliver gröna 1:16,1 | paprika grön 1:2 | purjolök 1:3,5 |
salladskål 1:0,33 | sparris 1:10 | vitkål 1:0,25 |
| | | | |
ROTFRUKTER | |
kålrot 1:0,67 | morot 1:5,5 | palsternacka 1:11 |
rotselleri 1:8 | rädisor 1:3 | rättika 1:4 |
rödbetta 1:4 | | | | | |
| POTATIS 1:39,5 |
|
|
|
|
| FRUKT |
|
ananas 1:1,3 | apelsin 1:2 | banan 1:1,8 |
citron 1:2,8 | grapefrukt 1:3 | hallon 1:1,2 |
jordgubbar 1:1,8 | körsbär 1:1 | mango 1:0,5 |
papaya 1:0,24 | plommon 1:4 | päron 1:4 |
russin 1:3,5 | vinbär röda 1:1,3 | vinbär svarta 1:2 |
äpple m skal 1:4 |
|
|
|
|
|
| NÖTTER & FRÖN |
|
cashew 1:42,7 | hasselnöt 1:53,3 | kastanjer 1:9,4 |
pistachnöt 1:30,6 | sesamfrö m skal 1:56,6 | solrosfrö 1:652 |
mandel 1:26,3 | valnöt 1:4,7 |
|
|
|
|
| SÄDESSLAG |
|
bovete 1:6,5 | grahamsmjöl 1:10,2 | havregryn 1:25,5 |
hirs 1:13,2 | korngryn 1:11,7 | majsmjöl 1:19 |
rågflingor 1:7,2 | sojamjöl 1:7,1 | råris 1:31,7 |
Tillbaka till startsidan
|