ENERGIPROCENT OMEGA 3 I VEGETABILIER


Omega 3 halten i olika livsmedel kan mätas i energiprocent (E%). E% är den procentuella delen av energin som kommer från en energigivare, i detta fall omega 3 fettsyror. Livsmedelsverket rekommenderar att 1,0 E% utgörs av omega 3. Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå.



GRÖNSAKER
blomkål 2,33E% broccoli 2,16 E% bruna bönor 1,82 E%
brysselkål 3,52 E% grönkål 3,86 E% gurka 1,46 E%
huvudsallat 4,00 E% lök 0,30 E% majs fryst 0,08 E%
oliver gröna 0,53 E% paprika grön 1,06 E% purjolök 0,64 E%
kinakål 1,56 E% sparris 0,39 E% vitkål 0,80 E%





ROTFRUKTER
kålrot 0,91 E% morot 0,46E% palsternacka 0,51 E%
rotselleri 0,93 E% rädisor 2,38 E% rättika 2,53 E%
rödbetta 0,22 E%    




POTATIS  0,37E%




FRUKT
ananas 1,60 E% apelsin 0,20 E% banan 0,38 E%
citron 0,99 E% grapefrukt 0,30 E% hallon 5,80 E%
jordgubbar 0,97 E% körsbär 0,28 E% mango 0,54 E%
papaya 0,45 E% plommon 0,21 E% päron 0,19 E%
russin 0,12 E% vinbär röda 0,63 E% vinbär svarta 2,86 E%
äpple m skal 0,17 E%





NÖTTER & FRÖN
cashew 0,28 E% hasselnöt 0,19 E% kastanjer 0,34 E%
pistachnöt 0,37 E% sesamfrö m skal 0,62 E% solrosfrö 0,08 E%
mandel 0,06 E%valnöt 9,47 E%




SÄDESSLAG
bovete 0,22 E% grahamsmjöl 0,29 E% havregryn 0,27 E%
hirs 0,24 E% korngryn 0,28 E% majsmjöl 0,08 E%
rågflingor 0,27 E% sojamjöl 2,90 E% råris 0,08 E%




PROCENT AV FETTET I VEGETABILIER SOM UTGÖRS AV OMEGA 3


Omega-3 halten i olika livsmedel kan också mätas i procent av totalfettmängd. Man kan tolka Livsmedelsverkets rekommendationer, som att fettet vi äter, bör innehålla mellan 2,5% och 4,0 % omega-3. Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå. OBS. Dessa värden skall inte användas för att selektivt, välja ut livsmedel med perfekt andel omega-3, det är istället, helheten under dagen, som skall vara det avgörande.



GRÖNSAKER
blomkål 40,1% broccoli 28,9% bruna bönor 47,6%
brysselkål 56,3% grönkål 48,5% gurka 26,3%
huvudsallat 40,4% lök 6,7% majs fryst 2,1%
oliver gröna 0,7% paprika grön 20,7% purjolök 14,0%
kinakål 41,3% sparris 5,5 E% vitkål 50,6%





ROTFRUKTER
kålrot 37,0% morot 9,4% palsternacka 6,0%
rotselleri 6,6% rädisor 41,1% rättika 45,5%
rödbetta 10,3%    




POTATIS  40,0%




FRUKT
ananas 27,4% apelsin 11,1% banan 10,5%
citron 18,7% grapefrukt 9,8% hallon 37,7%
jordgubbar 22,8% körsbär 22,3% mango 17,0%
papaya 22,3% plommon 9,9% päron 14,5%
russin 10,2% vinbär röda 20,0% vinbär svarta 19,4%
äpple m skal 10,2%





NÖTTER & FRÖN
cashew 0,4% hasselnöt 0,2% kastanjer 4,2%
pistachnöt 0,5% sesamfrö m skal 0,8% solrosfrö 0,1%
mandel 0,8%valnöt 11,6%




SÄDESSLAG
bovete 5,7% grahamsmjöl 5,7% havregryn 1,6%
hirs 3,7% korngryn 4,7% majsmjöl 3,2%
rågflingor 8,2% sojamjöl 7,4% råris 1,1%




HUR OMEGA-3 FÖRHÅLLER SIG TILL OMEGA-6 I VEGETABILIER


Omega 3:6 kvoten i olika livsmedel skiljer sig åt. Man kan tolka Livsmedelsverkets rekommendendationer, som att det bör gå mellan 4 och 9 delar omega-6 till varje del omega-3. Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå. Observera att för vissa vegetabilier är innehållet av omega-3 högre än omega-6, du får då en kvot med 1 till ett tal mindre än 1. T.ex. Brysselkål 1:0,29. Det innebär att den innehåller 1/0,29=3,45 x mer omega-3 än omega-6. OBS. Dessa värden skall inte användas för att selektivt, välja ut livsmedel med perfekt kvot, det är istället, helheten under dagen som skall vara det avgörande. Så en lämplig balans mellan omega-3 rika och omega-6 rika livsmedel, kan i slutändan, ge en bra balans.



GRÖNSAKER
blomkål 1:0,5 broccoli 1:0,43 bruna bönor 1:0,56
brysselkål 1:0,29 grönkål 1:0,37 gurka 1:1
huvudsallat 1:0,83 lök 1:4 majs fryst 1:31
oliver gröna 1:16,1 paprika grön 1:2 purjolök 1:3,5
salladskål 1:0,33 sparris 1:10 vitkål 1:0,25





ROTFRUKTER
kålrot 1:0,67 morot 1:5,5 palsternacka 1:11
rotselleri 1:8 rädisor 1:3 rättika 1:4
rödbetta 1:4    




POTATIS   1:39,5




FRUKT
ananas 1:1,3 apelsin 1:2 banan 1:1,8
citron 1:2,8 grapefrukt 1:3 hallon 1:1,2
jordgubbar 1:1,8 körsbär 1:1 mango 1:0,5
papaya 1:0,24 plommon 1:4 päron 1:4
russin 1:3,5 vinbär röda 1:1,3 vinbär svarta 1:2
äpple m skal 1:4





NÖTTER & FRÖN
cashew 1:42,7 hasselnöt 1:53,3 kastanjer 1:9,4
pistachnöt 1:30,6 sesamfrö m skal 1:56,6 solrosfrö 1:652
mandel 1:26,3 valnöt 1:4,7




SÄDESSLAG
bovete 1:6,5 grahamsmjöl 1:10,2 havregryn 1:25,5
hirs 1:13,2 korngryn 1:11,7 majsmjöl 1:19
rågflingor 1:7,2 sojamjöl 1:7,1 råris 1:31,7



Tillbaka till startsidan