Bruna Bönor med råkost och champinjonsås.
Fyra stora portioner.
Fortsätter denna serie av klimatsmart mat med en klassisk råkosttallrik.
I slutet på detta recept har jag en näringsdeklaration, ett förtydligande kan vara på sin plats. NNR 2012 (Nordiska Närings Rekommendationer) rekommenderar följande: Protein 10-20E%, Fett 25-35E%,
SFA (mättat fett under 10E%), PUFA (fleromättat fett) 5-10E%, n-3 fett (omega 3) 1 E%, Fiber 3g/MJ (1MJ = 239 kcal). E% är Energiprocent, d.v.s. hur stor del av det totala energiintaget som
kommer från en energigivare, t.ex. protein.
Förhållandet SFA: (USFA) d.v.s. hur mättat fett förhåller sig till omättade fettsyror (enkelomättade & fleromättade) bör vara ca 1:2.
Andra receptet:
4 portioner
320g Matvete
80g kokta kidneybönor (torrvikt, gärna svenskodlade)
300g kyckling innerfilé
20cl Gotländsk Bitter (till matvetet)
4,5dl vatten (till matvetet)
180g riven rödbeta
120g riven palsternacka
200g riven morot
260g riven rotselleri
100g skalad schalottenlök
4 vitlöksklyftor
300g skogschampinjoner
4dl mjölk med naturlig fetthalt (3,8-4,5%)
30g smör
30g rapsolja
1 ½ grönsaksbuljongtärning.
Enbär, timjan & svartpeppar alt. Curry & Oregano, alt. Dijonsenap & Dragon.
SÅ HÄR GÖR DU:
Blötlägg bönorna 10h i rikligt med osaltat vatten, koka i 1tsk salt och 1l vatten tills bönornas skal krullar sig när du blåser på dem.
Se till att koka bönorna färdigt annars kan du bli dålig.
Koka Matvetet med 1 buljongtärning, 4,5dl vatten och 20cl öl i 15 min.
Koka kycklingen med saltat vatten 15 min.
Under tiden skalar och river du rotfrukterna, var för sig i matberedare (eller för hand ).
Hacka löken och vitlöken fint. Skär champinjonerna i skivor.
Stek löken, vitlöken & champinjonerna på medelvärme, red av med mjölk & mjöl. Smaka av med nå’n av smaksättningarna + 1/2 buljongtärning.
Vänd ner bönorna.
Servera med kycklingen och Matvetet.
Energigivare per portion:
Energi 3125kJ
Energi 747kcal
Protein 38,2g (20,5E%)
Fett 20,8g (25,1E%)
SFA (mättat fett) 7,5g (9,0E%)
PUFA (fleromättat fett) 3,8g (4,6E%)
n-3 (omega-3) 0,9g (1,1E%)
Kolhydrat 88,5g (48,9E%)
Fiber 20,4g (6,6g/MJ)
SFA:USFA 1:1,8
PRIS
e.a. kr/portion = e.a. kr/MJ