Jag tänkte därför ut följande SAFA : (MUFA + PUFA) kvoten D.v.s. hur mättat fett förhåller sig till omättat. Här är lite värden jag räknat ut: Sojabönor 1:5,8 Kikärter 1:6,4 Hasselnötter 1:12,3 Kokosnöt 1:0,1 Linfrön 1:11,1 Oskalat Sesamfrö 1:5,8 Humanmjölk 1:1,4 Mellanmjölk 1:0,4 Ägg 1:1,8 Kycklingkött 1:2 Griskött 1:1,3 Hästkött 1:1,6 Kalvkött 1:1,4 Harkött 1:1,6 Hjortkött 1:1,5 Lammkött 1:0,9 Nötkött 1:0,9 Rådjur 1:1,0 Älg 1:2,6 Lax 1:3,2 Makrill 1:3,1 Sill 1:3,0 Ål 1:2,8 Ister 1:1,0 Olivolja 1:5,6 Rapsolja 1:10,7
Smör 1:0,5 Semivegetarisk kost, med fisk, ägg & mjölk, enl. mitt kompendium - God, Billig och Nyttig Mat. 1:2,7. Svenska livsmedelsverket i snitt 1:2,0
lilla kexbokens grundrecept 1:2,0 Jag kör själv på 1:2,7 och när jag mätte kolesterolet senast, låg jag 25% under det lägsta referensvärdet. Nu vet jag ju att denna kvot inte säger allt, det gäller att ha balans mellan fettsyrorna också. Men det är helt klart intressant.
|