SAFA:UFA KVOTEN


Enligt boken NNR 96, så sänker den enkelomättade fettsyran oljesyra kolesterolet nästan lika mycket som de fleromättade.


Jag tänkte därför ut följande SAFA : (MUFA + PUFA) kvoten

D.v.s. hur mättat fett förhåller sig till omättat.

Här är lite värden jag räknat ut:

Sojabönor 1:5,8

Kikärter 1:6,4

Hasselnötter 1:12,3

Kokosnöt 1:0,1

Linfrön 1:11,1

Oskalat Sesamfrö 1:5,8

Humanmjölk 1:1,4

Mellanmjölk 1:0,4

Ägg 1:1,8

Kycklingkött 1:2

Griskött 1:1,3

Hästkött 1:1,6

Kalvkött 1:1,4

Harkött 1:1,6

Hjortkött 1:1,5

Lammkött 1:0,9

Nötkött 1:0,9

Rådjur 1:1,0

Älg 1:2,6

Lax 1:3,2

Makrill 1:3,1

Sill 1:3,0

Ål 1:2,8

Ister 1:1,0

Olivolja 1:5,6

Rapsolja 1:10,7

Smör 1:0,5


Vegankost enl. mitt kompendium "Leva som Vegan i Teori & Praktik" 1:3,9.

Semivegetarisk kost, med fisk, ägg & mjölk, enl. mitt kompendium - God, Billig och Nyttig Mat. 1:2,7.

Svenska livsmedelsverket i snitt 1:2,0

lilla kexbokens grundrecept 1:2,0


Veganer som sköter om sig, har ofta väldigt bra blodfetter, som du kanske känner till.

Jag kör själv på 1:2,7 och när jag mätte kolesterolet senast, låg jag 25% under det lägsta referensvärdet.

Nu vet jag ju att denna kvot inte säger allt, det gäller att ha balans mellan fettsyrorna också. Men det är helt klart intressant.