Sill och potatis, med mungbönsgroddar.
Fyra stora portioner.





Fortsätter denna serie av klimatsmart mat med en klassisk silltallrik.
Jag funderade länge på vilka bönor, som kunde passa till sill, men fann ingen böna som skulle passa kokt.
Men så hade jag provat att grodda mungbönor och tänkte – en dressing på dessa blir fint!
I slutet på detta recept har jag en näringsdeklaration, ett förtydligande kan vara på sin plats.
NNR 2012 (Nordiska Närings Rekommendationer) rekommenderar följande:
Protein 10-20E%, Fett 25-35E%, SFA (mättat fett under 10E%), PUFA (fleromättat fett) 5-10E%,
n-3 fett (omega 3) 1 E%, Fiber 3g/MJ (1MJ = 239 kcal). E% är Energiprocent,
d.v.s. hur stor del av det totala energiintaget som kommer från en energigivare, t.ex. protein.
Förhållandet SFA: (USFA) d.v.s. hur mättat fett förhåller sig till omättade fettsyror
(enkelomättade & fleromättade) bör vara ca 1:2.


Ingredienser
4 portioner

1320g potatis
280g inlagd sill
160g mungbönsgroddar (till dressingen)
120g gurka (till dressingen)
120g purjolök (till dressingen)
360g 3% filmjölk (till dressingen)
4 cl Gotländsk Bitter (till dressingen)
Örtsalt efter tycke & smak (till dressingen)


SÅ HÄR GÖR DU:

Lägg 1 dl mungbönor i blöt i en stor sillburk i 5h.
Sätt fast en silduk på burken med ett gummiband.
Vänd upp och ner på sillburken, sätt den i ett diskställ el. dyl.
Skölj igenom groddarna morgon och kväll i 5 dygn. Klara.
Koka potatisen 15-20 min utan salt.
Väg upp groddarna och skölj i ett durkslag.
Väg upp gurkan. Tärna smått.
Väg upp purjon. Snitta längs med och skölj ur. Skiva och finhacka.
Lägg groddar, gurka och purjo i en skål.
Fyll på med 40g Gotländsk bitter och filen.
Väg upp 4 x 70g sill. Lägg upp snyggt på tallrikarna.
Häll dressingen på mitten av tallrikarna.
Lägg upp potatisen på dressingen.
Servera med ett glas Gotländsk bitter var.


Energigivare per portion:

Energi 2422kJ
Energi 579kcal
Protein 22,2g (15,3E%)
Fett 19,0g (29,5E%)
SFA (mättat fett) 5,4g (8,4E%)
PUFA (fleromättat fett) 4,2g (6,5E%)
n-3 (omega-3) 0,32 (0,50E%)
Kolhydrat 73,9g (51,1E%)
Fiber 8,9g (3,1E% resp. 3,7g/MJ)
SFA:USFA 1:2,1